Fråga:
Finns det skillnad i prestanda mellan en fiskekajak och touringkajak?
Larry
2013-04-01 19:22:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Förra året hyrde min fru och jag ett par SOT-kajaker och använde dem för att paddla runt vår lokala sjö. Vi gillade det så mycket att vi har beslutat att köpa våra egna i år. Vi tittar på några kajaker på ingångsnivå att använda vid sjöarna och floderna här i Illinois. Jag är också en ivrig fiskare och jag skulle vilja få en fiskekajak men jag vet inte om det är skillnad, prestationsmässigt, mellan en fiskekajak och en touring / fritidskajak. Jag vill inte kämpa för att hänga med min fru om vi bestämmer oss för att kajakka i 4 till 5 timmar på en flod eller sjö. Skulle jag kunna använda en fiskekajak som en vanlig turné- / fritidskajak?

Tack

Fem svar:
Dan Wolfgang
2013-04-02 06:03:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ja, det finns definitivt en skillnad i prestanda mellan olika typer av kajaker. Faktum är att det finns skillnader i prestanda mellan samma typer av kajaker. Till exempel kommer en 14-fots kajak alltid att spåra mer rak än en 10-fots kajak. En bred fritidskajak kommer alltid att ha mer primär stabilitet än en smalare turkajak.

Även om ni båda får samma typ av kajak tror jag att ni kommer att tycka att de fungerar annorlunda för var och en av er. Utan tvekan väger inte båda lika - om du är tyngre kommer en given kajak att sitta lägre i vattnet än för henne. Det kan leda till ökad stabilitet, eller det kan betyda att du enkelt kantrar. Alternativt kan du överväga höjd och armspänning: om hon är kort kan hon ha svårt att paddla i en bred rec kajak där padden ständigt stöter på båtkanten.

Kort sagt: du bör var och en leta efter en kajak som passar dig. Det betyder att du kommer att se prestandaskillnader mellan de två kajakerna, men om båtarna verkligen passar var och en av dig, kommer det inte att vara ett problem eftersom du har hittat något som passar bra. När det gäller en fiskekajak, om du får en längre kajak än henne, kommer du sannolikt att kunna följa med henne på en dagsutflykt (dock på bekostnad av manövrerbarhet).

Naturligtvis håller du upp med en partner handlar om mer än bara kajaken. Padden kommer också att göra skillnad (speciellt dess vikt i förhållande till din trötthet), och paddlingsteknik kan vara en stor skillnad mellan att må bra i slutet av en utflykt och att känna sig piskad.

Ross
2013-04-07 22:20:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det finns några skillnader mellan SOT-kajakerna och en turkajak som du vill överväga.

Längd

SOT-kajaker tenderar att vara kortare och bredare än turbåtar. Detta kan göra SOT lite stabilare men en längre båt spårar bättre (gå rakt). Ju mer grovt vattnet du vill resa i den längre båten du vill ha.

Förvaring />

Turbåtar kommer att ha mycket mer lagringsutrymme i sig eftersom det är vad de ska göra. Det är vanligtvis täckt förvaring i bågen och aktern. Ibland har SOT lagring, men oftast sitter det ovanpå båten med dig. Att ha redskap ovanpå båten gör det mer tillgängligt men lättare att förlora i vågorna.

Användarvänlighet

SOT är lätta att använda. Sitt bara på dem och gå. Turbåtar tar lite övning för att komma in och ut ur. En nylon- eller neoprenkjol för att gå runt sittbrunnen och runt midjan är bra att ha i grovt vatten eller bara för att förhindra att droppar från paddeln faller i knät. Att använda en kjol gör dem lite mer komplicerade att komma in på.

Kostnad

Turbåtar tenderar att vara längre och har fler funktioner så de kommer förmodligen att kosta dig mer. Alla SOT som jag har sett är gjorda av roto-gjuten plast som är billigast att tillverka. Du kan få turbåtar av roto-formad plast, termoformad plast eller glasfiber. Roto-gjuten är billigare, tyngre men mycket hållbar. Värmeformad är lättare och snabbare men dyrare. Glasfiber är det dyraste, det snabbaste men det mest ömtåliga.

Väderförhållanden

Tuffare förhållanden i vattnet kommer att motivera en längre båt och förmodligen en av de mest populära turerna. De längre båtarna blir mer stabila och du blir mycket mer torr när du är inne i touringbåten med en kjol som täcker sittbrunnen.

Hoppas det hjälper.

Chad
2013-04-02 00:47:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag har använt en turkajak för att fiska, och det fungerar okej. Du kan rigga upp en stånghållare i ditt cockpit, men att paddla är lite besvärligt, men det här är förmodligen också ett problem med någon kajak som används för fiske.

Det kan vara lite svårt att använda en fiskekajak på över natten resor med tanke på att de flesta fiskekajaker sitter på toppen (SOT) och har inget internt lagringsutrymme.

Jag tog en sitta på toppen nyligen med två interna torrsäckförvaringshåll och en öppen bit på baksidan - och en stänksäker rygg på baksidan av sätena vi tog med :) är möjligt för en STOPP att ha bra förvaring
whatsisname
2013-04-02 05:55:36 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag skulle rekommendera att kolla in något som Hobies Mirage-pedaldrivna kajaker. Med sin spikiga pedaldrift kan du trivialt springa ut (outpedal?) Nästan vem som helst medan du knappt svettas. Dessutom, eftersom du driver dig själv med fötterna, är dina händer fria för fiske. Mirage-enheten är också tyst som ett lik. Inget stänk från dina paddlar, alls.

En kille som jag känner har en av deras fiske-specifika modeller och älskar den.

Men om du någonsin vill gå på en campingäventyr över natten via dina kajaker är lagringskapaciteten för Hobies ganska dålig, och medan det i allmänhet inte är roligt att porta kajaker, skulle det vara särskilt eländigt att porta en Hobie-kajak.

Annars kan du försöka få en tandem traditionell kajak. Kanske kan du prata din fru om att paddla medan du fiskar?

tim van
2015-10-29 05:28:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag har funderat på exakt samma sak. Jag har kommit med två kajaker som jag gillar. Den första är en fiskekajak av kudo. Det spårar bra och hastigheten är bra. Jag har en stark överkropp så det gör det lättare för mig men allt i kärnan. Prova olika tekniker eftersom du blir trött bara genom att göra en.

Den andra kajaken är en 14 fot lång looksha av Necky. Jag har tittat på den i tre år nu. Det är en sitt i oh kudo är en sitt på toppen som jag stod upp i och försökte paddla ombord på den. Stor stabilitet. Looksha spårar och manövrerar bra.

Inte tillräckligt stabilt för fiske, vad ska du göra när du landar mor till alla fiskar? Hur tar du det med dig i båten? Tänk på vad du gör mer med att spendera tid med frun eller fiska i kajak?Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...