Fråga:
Hur bestämmer lokalbefolkningen (kort borrning) att sjöisen är säker för skridskoåkning, isfiske, snöskoter, skidåkning?
ab2
2016-05-02 04:56:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Den här frågan är inte en kopia av antingen (1) Skridskoåkning på en frusen sjö - hur tjock ska isen vara?, som bara frågar hur tjock isen ska vara; eller (2) Hur bestämmer man tjockleken på isen?, som bara frågar hur man bestämmer hur tjock isen är.

När jag var barn åkte vi på ett par av sjöar i Connecticut. En dag skulle min far förklara att "Det är säkert nu" och då skulle vi åka. Ingen föll någonsin igenom. Han borrade inte.

Min fråga är: saknar borrning , hur bestämmer lokalbefolkningen att isen i deras sjöar är säker för vintersport? Jag kommer inte ihåg de kriterier som min far använde, förutom vid den större sjön var isen tvungen att sträcka sig mycket nära spillvägen, som i grunden var en konstgjord utloppsström. (Vi höll oss borta från det området.) Om det var säkert på den större sjön, skulle det vara säkert på den mindre sjön.

Där jag bor (Northern VA) är det enda säkra antagandet att isen aldrig är säker.

Förtydligande: Om du tror att borrning är det enda sättet att förklara issäkerhet, i ditt område för dina sjöar, skulle det vara ett giltigt svar. Men jag är fortfarande mer intresserad av hur människor kan fatta dom utan att borra.

Jag vet att det på vissa ställen finns ett system som en vecka med -6C eller lägre varje natt och aldrig över fryspunkten. Om de sedan dubbelkontrollerar genom att borra är en annan sak.
I'm pretty sure I've already answered this question...
AilikveosaCMT Only the two previous questions I mentioned in my Q showed up in the "search", and you did not answer either. If you have given another answer somewhere, I'd like to see it. You are right about the edges.
@ab2 Jag märkte, kanske tänkte jag bara svara ...
Enkelt - lokalbefolkningen skickar besökare ut och ser om de faller igenom!
Fem svar:
Rob
2019-03-22 12:51:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Min fråga är: kort borrning, hur bestämmer lokalbefolkningen att isen i sina sjöar är säker för vintersport?

Vad människor i Nordamerika gör (för att testa om du kan gå på isen) är:

 1. Kontrollera att kanten är tillräckligt tjock för att hålla din vikt, om du inte kan komma på kanten kommer du inte till i mitten (utan att blötläggas, vilket är det # 2 att undvika).

 2. Gå långsamt lite längre, om du känner att du böjer dig eller hör sprickor sakta vända.

 3. Ge dig ut längre och se om isen verkar konsekvent, om den inte verkar vara ganska tjock och fri från sprickor och böjningar vänta sedan ytterligare en dag eller två medan temperaturen förblir några grader under fryspunkten. Om det blir varmare är det bäst att glömma att gå ut på isen.

 4. Du kan hitta ett grunt nedtryckt område och fylla det med vatten, på det sättet om isen är osäker du kommer inte att falla i fördjupet på fotleden. Ett sådant område är mycket säkrare för idrott med många aktiva människor än risken att låta dina barn leka på en frusen sjö.

Ett ytterligare test som jag använde, eftersom jag tyckte inte om att få en soaker i iskallt vatten, är att lob en stor sten på isen. Du kan se från bonk (och ovanstående kontroller) att isen ser ut och låter korrekt.

På Internet erbjuder dessa till synes tillförlitliga webbplatser detta råd (gäller inte borrning):

 • Outdoor Canada Magazine: " Hur man vet när isen är säker för fiske":

  " Frysfaktorer

  ... den första frågan du bör ställa dig själv i början eller i slutet av säsongen är den här: Har det varit tillräckligt kallt ute under tillräckligt lång tid tid att skapa eller upprätthålla säker is? Om svaret är nej är det inte dags att fiska på is.

  När du besöker en frusen vattenkropp, gör en visuell inspektion innan du går ut. Leta efter sprickor på ytan, vilket kan vara ett tecken på instabilitet. ...

  Färgkod

  Det är också mycket viktigt att ta hänsyn till isens färg. Klarblå is är den starkaste och säkraste. Det bildas när temperaturen har varit minst -8 ° C i tre på varandra följande veckor. Ju kallare det blir, desto snabbare kommer blå is att bildas. Vid en minsta tjocklek på 12 tum kommer blå is till och med att stödja ett stort fordon som en mellanstor pick-up (se "Support system"). / p>

  Vit ogenomskinlig is är hälften så stark som blå is. Det bildas av våt snö som fryser ovanpå redan befintlig is. Ofta kallad snöis, det är farligast när det bildas ovanpå is som inte har frusit helt. När det händer tar isen nedan längre tid att frysa och förvandlas till blå is. Under snöstormarna tidigt på vintern och på våren är ogenomskinlig is beryktad för att täcka över farlig tunn is och fånga isfiskare ur vakt. Var ytterst försiktig när du går på snötäckt is och kontrollera tjockleken var 100: e meter med din isskruv.

  Tråkig grå is är minst säker. Varför? Eftersom det ruttnar. Den grå färgen indikerar närvaron av vatten, vilket betyder att isen inte kommer att bära mycket, om någon. Grå is är vanligast under vårsmältan, även om den kan hittas hela vintern nära rörligt vatten, till exempel där bäckar och floder går in i eller lämnar ett vattendrag. Samma områden har ofta undervattensströmmar som kan göra isen instabil, så undvik dem. Och kom ihåg att ingen fisk är värt risken att falla igenom. ".

 • WikiHow:" Hur man vet när is är säker "(läs hela artikeln för detaljer):

  1. Inse att isen aldrig kommer att vara helt säker.

  2. Skapa en nödsäkerhetsplan.

  3. Inse att bestämma säkerheten för is är beroende av en kombination av faktorer, inte enbart en faktor.

  Issäkerhet bestäms genom att bedöma följande faktorer tillsammans:

  • Isens utseende - dess färg, konsistens och funktioner

  • Isens tjocklek - det rekommenderas tjocklekar för olika användningsområden, som anges nedan

  • Extern temperatur under en tidsperiod och på dagen

  • Snötäckning

  • Vattendjup under is

  • Storlek på vattenkroppen

  • Kemisk sammansättning av vatten - oavsett om vattnet är färskt eller salt

  • Lokala klimatfluktuationer

  • Isens omfattning

  1. Föredra is som regelbundet kontrolleras av utsedda myndigheter.

  2. Fråga lokalbefolkningen.

  3. Observera isen . Titta på isen för att se om du kan se sprickor, brott, svaga fläckar eller onormala ytor och för att identifiera färgen på isen. Du kan inte lita på din syn ensam. Detta är bara en första titt för att hjälpa dig att avgöra om det ens är värt att gå vidare till nästa steg för att testa isen.

  Om du ser något av dessa tecken, kanske du vill överge alla ytterligare försök att gå på isen:

  • Rinnande vatten nära eller vid iskanterna

  • Strömmande källor under isen på våren matade dammar och sjöar

  • Vatten rinner in i och / eller ut ur den iskylda vattendraget

  • Sprickor, brott eller hål

  • Is som verkar ha tinat och fryst upp igen

  • Onormala ytor som du har inte sett förut - t.ex. tryckryggar orsakade av strömmar eller vindar

  Kom ihåg det här: "Tjock och blå, provad och sann; tunn och krispig, alldeles för riskabel . "

  1. Känn dina isfärgsbetydelser. Även om det är en användbar indikator, bör man inte lita på färg ensam. Till exempel kommer is av vilken färg som helst som utsätts för en rinnande vattenkraft under att vara svagare än is som inte utsätts för det trycket. I allmänhet kan du anta följande från isfärger:

   • Ljusgrå till mörksvart - Smältande is förekommer även om lufttemperaturen är under 32 ° F (0 ° C). Inte säker, dess svaga densitet kan inte hålla en belastning, håll dig av.

   • Vit till ogenomskinlig - Vattenmättad snö fryser på isen och bildar ytterligare ett tunt islager. De flesta gånger är det svagt på grund av att det är poröst från luftfickor.

   • Blå till klar - Hög densitet, mycket stark, säkraste is att vara på om den är tillräckligt tjock, håll dig borta om mindre än 4 cm (10 cm) tjock.

   • Fläckig och slushig eller "ruttnad" is - inte så mycket dess färg utan dess struktur. Denna is är tinande och slushy. Det är vilseledande - det kan tyckas tjockt uppe men det ruttnar iväg i mitten och basen. Mest förekommande på våren kan visa tecken på bruna från växttanniner, smuts och andra naturliga material som täcker igen. Inte lämpligt för ens ett steg.

  2. Testa isens tjocklek. Om du redan har gjort dina observationer och fortfarande känner dig säker måste du säkerhetskopiera detta genom att kontrollera isens tjocklek.

   • Testa med minst en annan person ( kompis). Bär en flytdräkt eller enhet och använd rep som din kompis kan dra i om något går fel.

   • Gå bara på isen om vattnet är fast. Om det är slushy eller sprickor är det osannolikt att det är säkert att fortsätta eftersom strandlinjeisen är den svagaste.

   • Etc. ...

  3. Förstå att isstyrkan inte är densamma överallt, inte ens på samma vattenkropp.

  4. Hitta alternativ om du är osäker. Åkare kan alltid hitta en rink eller ett övervakat sjöområde; snöskotrar och skidåkare kan alltid hålla sig till spår på land istället för iskorsning; vandrare kan hålla isen och fortsätta med sina snöskor längs leden. Alla utresande bör ha nödsituationer oavsett hur länge de planerar att vara ute eller vart de planerar att åka.

Det här är långa artiklar som förkortas för detta svar.

 • Kanadensiska Röda Korset: " Ice Safety"

 • Boy Scouts of America: " Ice Safety"

 • Mitt svar om fysik.SE till " När kan vatten dras superkyld, som innehåller diagram angående tryck och frysningstemperatur tillsammans med en länk, enormt diagram över istyper, vilket leder till en webbplats som innehåller mer information om is och vatten än den genomsnittliga personen skulle vilja veta.

Korrekt borrning skulle innebära borrning och mätning med tillräckligt frekventa intervaller för att kartlägga tjockleken säkert, på grund av osäkerheten om is skulle det ge en tidskrävande gissning.

En fantastisk metod som inte involverar borrning förklaras i denna artikel: " Beröringsfri istjockleksindikator 'PicoR ICE' drivs av XeThru radar te ch ". PicoR Ice Device är en av många sådana enheter för att snabbt mäta isfält.

Ice Radar

Jag misstänker att de flesta människor, inklusive din far, helt enkelt gissa att isen är säker; med varierande resultat.

Se även Psychology.SE:

Den sista länken förklarar att det är billigare att betala för att åka till en skridskobana än att förlora livet, men folk tror att vänta tills de bestämmer sig för att det är säkert att åka skridskor (eller köra fordon) på en frusen sjö är det billigaste alternativet.

Guran
2016-05-03 13:58:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

I sverige, där skate touring är en populär vintersport, tar skridskoåkare med sig en enhet som heter "ispik". (Isgädda). De finns i två varianter. Antingen dubbel gädda, som ser ut som en kraftigare version av en skidstång eller en enda gädda som ser mer ut som en kvast med en avsmalnande metallspets. Generellt sett är en gädda lättare att använda men en dubbel gädda kan också användas på samma sätt som en längdskidåkare använder stavar, vilket är användbart om isytan är ojämn och svår att åka.

Åkare bedömer isens tjocklek och kvalitet med hjälp av en eller flera sticks med gädden. Med lite övning är det ganska lätt att säga säker is från tvivelaktig is. Erfarna åkare kan också säga "tunn men det kommer att hålla" från "tid att vända".

Under skridskoåkning är ljudet också en användbar ledtråd. När isen blir tunnare kommer tonhöjden att stiga.

gbronner
2016-05-03 00:03:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Du behöver mellan 3 och 4 tum klar is för att vara säker, men med övningen kan du visuellt avgöra om det finns så mycket eller mer. Nyckeln är att is kan stödja din vikt i stövlar och ännu inte är säker för dynamiska eller koncentrerade belastningar (t.ex. hoppning eller skridskoåkning).

Grundtekniken är att du först basar iskanten (den är alltid tunnast vid kanten) och tittar på tjockleken under vattnet. Om din bashing satte många sprickor i isen eller isen rörde sig på vattnet är det inte tillräckligt säkert att gå på.

Sedan kliver du på isen - om den spricker och verkar fjädrande. hoppar du av.

Sedan hoppar du upp och ner - om det är ok går du ut några meter och tittar på isen i en lutande vinkel.

Eftersom tydlig is bryter sig ljus olika beroende på tjocklek, med lite övning kan du se om isen är 4 "+ tjock. I allmänhet, om det är 2 "eller mindre, kommer en väldriven skidstång att gå igenom den, och om du hoppar kommer den att spricka och vatten kommer upp genom sprickorna.

Sammantaget är detta är något av en erfarenhetsbaserad process.

De flesta som känner till is kan berätta bara genom att titta på det om det kommer att hålla sin vikt.
Frågan var "hur vet du" ... Jag vet hur bra is ser ut, men jag försökte ta reda på hur jag skulle förklara det för någon annan.
cr0
2016-05-02 18:46:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

En snabb online-sökning delar några tips som ekar vad jag har hört från isfiskare och upplevt mig själv:

 • Isen fryser först och tiner först i kanterna, och dessa områden tenderar att vara svagare. Att veta terrängen och var de grunda och svaga punkterna är viktigt.
 • Större och mer turbulenta vattendrag tar längre tid att frysa.
 • Om du ska testa isen, använd pinnar och stenar för att simulera koncentrerad vikt och stötar - inte dig själv.

Det finns några visuella ledtrådar du kan leta efter - isens färg, tecken på sprickbildning eller slaps (eller brist på därav):

Klar, blå eller grön is kan vara tillräckligt tjock för att åka på. Vit is har vanligtvis luft eller snö fångad inuti, vilket försvagar den. Mörk is kan vara en indikation på att isen är ganska tunn - förmodligen för tunn för skridskoåkning. [1]

I det här fallet tror jag att lokal kunskap, eller traditionell ekologisk kunskap, fått över tiden genom erfarenhetsvetenskapen är mycket värdefull i din sökning. Din far hade ett sätt som fungerade för att berätta om isen är säker, var fick han lära sig det av? Har andra i ditt område liknande metoder som kan överföras till dig?

Till exempel låter det som att använda en svag punkt på en större sjö som en referens kan indikera om de mindre sjöarna är säkra. Det kan vara förnuftigt om referenspunkten var en alltför försiktig indikator på de förutsättningar som behövs för att de mindre sjöarna ska vara säkra. Andra kan använda andra indikatorer - X antal dagar under 0 grader, en kombination av temperatur och nederbörd etc. men det beror på plats och miljöegenskaper. Således, Jag skulle säga att det bästa är att hänvisa till lokal kunskap om vilka indikatorer som är tillförlitliga för ditt område.


[1] http: / /blog.theclymb.com/tips/8-safety-tips-for-playing-on-frozen-lakes/

* "Isen är alltid tjockare vid kanterna än i mitten. Om kanterna verkar säkra är du inte klar med att testa ännu." * Inte enligt min erfarenhet är det inte. Stranden har stenar och vass och alla möjliga andra saker som fångar solljuset och strålar ut värmen i isen, vilket gör den tunnare och sprödare. Om du kan se marken genom isen kommer det att finnas varmare vatten under den. Ut i mitten blir isen tjockare över det kalla mörka djupet. Dessutom smälter is alltid bort från stranden först. Jag har aldrig fallit igenom mitt i någonting, men slog igenom mycket nära stranden.
AiliqdbjotCMT looking online I see conflicting info on this. In my experience the ice forms in the shallows first and also melts there first, and I think I agree that the edges tend to be thinner. So I've edited the first quote to base it on my own experience and emphasize further the importance of knowing the local terrain for the weak spots, indicators, etc.
You are right, when ice is first forming it can be thicker at the edges as it freezes towards the centre. But long frozen ice, or melting ice is thicker towards the middle.
Bogdan
2019-03-27 01:47:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bortsett från all teknisk tjocklek och med tanke på "ingen säker is" är här en liten "traditionell metod". Jag växte upp i norra Kina och bor nu i Kanada. När jag är i tvivel om istjockleken skulle jag hitta en sten, 20-30 pund (inte så rundade), med kant och slänga den långt och högt. Detta slår vanligtvis igenom 2 tum klar is som är minimalt för att stödja en vuxen. Detta avslöjar också potentiell spricka och hål smält av undervattensfjäder.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...